Nehodovosť v okresoch Poprad a Levoča stúpa počas zimných mesiacov

28.01.2011 Poprad

Poprad/Levoča 28. januára (TASR) – Počas zimného obdobia sa pod Tatrami zvyšuje nehodovosť na cestách. Spôsobuje to nielen klzká vozovka, ale aj znížená viditeľnosť v skorých ranných a večerných hodinách.
Riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Poprade Rastislav Polakovič informoval, že len za 4. štvrťrok 2010 polícia na cestách v okresoch Poprad a Levoča celkovo zaznamenala 255 dopravných nehôd.
Zomreli pri nich štyria ľudia, z toho dvaja vodiči auta, jeden vodič motocykla a jeden chodec. Ďalších 18 ľudí sa zranilo ťažko a 55 ľahko. Nepriaznivá situácia podľa Polakoviča pokračuje aj v tomto roku, keď už počas januára zahynuli na cestách dvaja ľudia.
\"Tieto dopravné nehody sa stali v čase zníženej viditeľnosti po 17. hodine. Miestom usmrtenia chodca bola štátna cesta tretej triedy v Hornom Smokovci a k usmrteniu vodiča nákladného motorového vozidla došlo na ceste prvej triedy na horskom priechode Vernár, ” konkretizoval Polakovič.
Ako ďalej zdôraznil, v tomto období sú zvýšené nároky na pozornosť vodičov, keďže je ťažké spoznávať predmety na ceste, ktoré nie sú jasne viditeľné. Svoje podľa neho zohráva aj stav povrchu na cestných komunikáciách. \"Treba si uvedomiť, že vidieť a byť videní je životne dôležité pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov. Pre chodcov je veľmi nebezpečné vchádzať na vozovku spoza stojaceho vozidla, spomedzi zaparkovaných áut na neosvetlených miestach. Táto zásada sa umocňuje za dažďa, sneženia a hmly, ” doplnil riaditeľ OR PZ.
Rizikovými skupinami sú podľa neho starší ľudia, deti či chodci a cyklisti pod vplyvom alkoholu, ktorí sa často správajú nepredvídateľne. Z uvedených dôvodov dopravná polícia upozorňuje nemotorových účastníkov cestnej premávky, aby za zníženej viditeľnosti pri pohybe po cestách nezabúdali na zásadu byť videní a vyberali si oblečenia svetlejšej resp. pestrejšej farby, prípadne použili vhodné reflexné doplnky.
 

Vyberte región